לשון הרע – מה בין זה לתביעות השתקה
בשנים האחרונות אנחנו יכולים לראות מצב מיוחד, בו לא פעם אנשים מגישים תביעות כנגד גורמים מסוימים, בפרט גורמי תקשורת שונים, במקרים שהם חשים שאותו גורם הוציא דיבתם, עבר על איסור לשון הרע, כאשר התביעה שלהם היא במקרים רבים לא פרופורציונאלית ביחס לאופי הפגיעה. כלומר, הם תובעים על סכומי כסף מאוד גבוהים ביחס למה שנאמר ולמה שנטען.
מצב שכזה מכונה בפי כל "תביעת השתקה". הרעיון של תביעה כזו, היא לא רק לגרום לאדם מסוים, עיתונאי או גורם תקשורתי אחר, לשלם פיצוי על מה שכתב, אמר, דיווח, אלא המטרה היא גם למנוע ממנו לפרסם דברים בעתיד וכן, להפחיד עיתונאים אחרים שמא יעשו זאת. הרי אם אותו עיתונאי נתבע על סכומים גבוהים, הוא לא ירצה לחזור למצב שכזה, אחרים, חזקים או חלשים ממנו, לא ירצו גם כן.
על פי משרד עו"ד אהוד פאי חשוב להדגיש, לא כל תביעה של לשון הרע היא תביעת השתקה. להיפך מרבית התביעות הן לא כאלה וגם בית המשפט הרבה פעמים מכיר בכך שיש תביעות מסוימות שנועדו להשתיק ועל כן הוא לא מקבל אותן.
מה עושים במקרים כאלה
באופן טבעי, כל אחד אמור להתייחס לעניין בהתאם לסיטואציה בה הוא נמצא ובהתאם ליכולות הכלכליות שלו. מצד שני, חשוב לומר, כל אדם צריך לומר, לכתוב, לפרסם את הדברים כפי שהם מבלי לחשוש שמא הוא ייתבע על כך.
מצד שני, כל מי שנפגע מלשון הרע צריך להגיש תביעה. אפילו אם הוא חושש שזה ייראה כתביעת השתקה הרי שעליו להגיש תביעה, שכן אחרת הוא למצוא את עצמו במצב בו תמיד יפרסמו עליו דברים לא נכונים והוא לא יגיב לכך. זה כמובן בעייתי ושגוי.